Γάντια, λεπτά, από ύφασμα, μετάξι ή δερμάτινα… Τη δεκαετία του 1920 τα γάντια αποτελούσαν ένα από τα βασικά αξεσουάρ για κάθε γυναίκα που… σεβόταν την εμφάνισή της και ήθελε να κάνει εντύπωση στην έξοδό της, αλλά ενίοτε και να κρύψει την τάξη από την οποία προερχόταν! Τα χέρια των πλουσίων γυναικών ήταν πιο χλωμά, λεία, λεπτά και χαριτωμένα, ενώ εκείνα των εργαζομένων γυναικών ή των γυναικών που ασχολούνταν με το νοικοκυριό ήταν τραχιά, είχαν σημάδια και ήταν πιο σκούρα. Με τα γάντια μπορούσαν, λοιπόν να προβάλλουν ή να κρύψουν την κατάσταση της τάξης τους. Ο ενδυματολογικός κανόνας μάλιστα επέβαλλε κατά τη διάρκεια της ημέρας η γυναίκα να εμφανίζεται δημόσια με κοντά γάντια και το βράδυ, εάν το φόρεμα είχε κοντά μανίκια και ανοιχτή πλάτη τα γάντια να φτάνουν μέχρι λίγο πάνω από τον αγκώνα.
Οι κυρίες της υψηλής κοινωνίας εξάλλου προχωρούσαν στη χρήση γαντιών όταν κυκλοφορούσαν εκτός σπιτιού, καθώς αυτό το αξεσουάρ θεωρούσαν ότι αποτελούσε κι ένα… όπλο για να προστατευθούν από διάφορες μεταδοτικές ασθένειες! Ασθένειες που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένες στις μεσαίες και χαμηλότερες τάξεις, οι οποίες δεν είχαν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Christian Dior έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τα γάντια, ενώ στη δεκαετία του 1960 τα γάντια γνώρισαν μία νέα αύξηση της δημοτικότητάς τους χάρη στον Andre Kurrezh, που τα έβαλε και πάλι στα γυναικεία μπουντουάρ. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο αξεσουάρ παραμένει ένα από τα αγαπημένα από τους μονάρχες, με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ να εμφανίζεται σπάνια δίχως να φορά γάντια.
Τα γάντια, λοιπόν, επιστρέφουν και πάλι στη μόδα. Και η μεγάλη επιστροφή είναι πλέον γεγονός, ελέω του κορονοϊού. Ήδη έχουμε δει αρκετές διάσημες να εμφανίζονται σε σημαντικές εκδηλώσεις εμφανίσεις φορώντας γάντια και πλέον το συγκεκριμένο αξεσουάρ αναμένεται ν’ αποτελεί τον απαραίτητο… συνοδό στις εξόδους του γυναικείου κοινού, δίχως αυτό να σημαίνει ότι και οι άντρες δεν θα εμφανίζονται φορώντας γάντια.
Comments are closed